Let op! Schakel prive/incognito modus uit om gebruik te maken van de webshop.
  • 100 dagen bedenktijd
  • Niet goed geld terug
  • Gratis verzending vanaf €100,-

Afstellen ISM zadels

Het afstellen van een zadel bepaald voor een groot deel het comfort van het zadel.
Dit verdient dus zeker aandacht. Iedere rit op de fiets moet natuurlijk een fije rit worden.
Omdat ISM zadels geen neus hebben is de afstelling iets anders als bij gewone zadels. Bij een ISM zadel moet er gedacht worden aan de positie (vooruit, achteruit en hoogte) en moet er goed naar de kanteling van het zadel gekeken worden. Net als bij reguliere zadels zal er vanuit een basis positie gekeken worden wat de fietser het fijnst vind.

De basis positie van een ISM zadel wijkt af van een regulier zadel.
Ten opzichte van een regulier zadel komt een ISM zadel:

✓ 5 – 8 centimeter naar achteren
✓ 0,5 – 1 centimeter naar onderen
✓ 1 à 2 graden kantelen

Vooruit/achteruit positie, omdat een ISM zadel geen punt heeft moet het zadel ten opzichte van het vorige zadel (de neus) 5-8 centimeter naar achteren. Er moeten in ieder geval 3 vingers op de achterkant van het zadel gelegd kunnen worden als vrije ruimte.

Zadelhoogte, het ISM zadel heeft vaak een iets hogere bouw. En alle ISM zadels zijn vlak van vorm waar de meeste zadels wat bolvormig zijn. Zorg er voor dat het zadel in ieder geval 5 millimeter lager staat (ten opzichte van de grond), dit i.v.m. de vlakke vorm van het zadel. Hierna kan het aangepast worden aan de wensen van de fietser.

Kanteling, het laatste deel van het afstellen. Voor sportievere fietsen wordt aangeraden om het bovenvlak van het zadel licht naar voren te kantelen (1 à 2 graden). Kijk hier niet naar de rails maar naar het oppervlak van het zadel. Bij de PL en PN serie moet het gehele zadel vlak zitten, bij PS, PR en PM zadels gaat het om de twee punten die deze afstelling dienen te hebben.

Een fietszadel heeft tijd nodig om aan te wennen.
Probeert u het ISM zadel eerst enkele ritten in de basis afstelling.
Wanneer u daarna wijzigingen in de afstelling aanbrengt, laat u het zadel dan ook weer enkele ritten in de zelfde stand staan.
Naarmate u langer op het ISM zadel fietst zal het steeds comfortabeler zitten.